صادقی نقدعلی

گامی کوچک در راستای همدلی

آیا تا به حال اتفاق افتاده که به طور ناگهانی اطلاعات بدیهی ذهنتان را از یاد ببرید اسم ها، شماره ها و چهره هایی که همیشه به یاد داشتید ناگهان فراموش کنید و آن ها را به یاد نیاورید در این مواقع هر چه بیشتر فکر می کنید کمتر به یاد می آورید و این معمولاً یک اتفاق دوره ای و کوتاه مدت است این حالت فراموشی ممکن است برای هر کس اتفاق بیفتند و معمولاً افراد حداقل یک بار این فراموشی کوتاه مدت را تجربه کردند ولی نکته ی قابل توجه این است که ای روز ها از این دست فراموشی ها خیلی زیاد شده و هنگامی که شخص در یک جمع دوستانه از چنین تجربه ای سخن می گوید خیلی ها با تعجب اعلام می کنند که اخیراً این اتفاق برای آن ها نیز رخ داده و چیزهایی را به طور ناگهانی فراموش کرده اند که همیشه به یاد داشته اند و جزء بدیهیات ذهنشان بوده اما وقتی دلیلش را می پرسیم تقریبا، هیچ کس نمی داند چرا چنین اتفاقی ‌آن هم به طور ناگهانی برایش رخ می دهد.
 
در همین راستا با دکتر فردوسی، روانشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفتگویی انجام دادیم و نظرش را جویا شدیم؛ وی در این باره گفت: یکی از مهم ترین عوامل افزایش این گونه فراموشی ها شرایط نامساعد زندگی است که شامل تغذیه ی نامناسب، تنش های روانی و افسردگی و آلودگی هوا می شود که همه ی این ها به نوعی بر روی عملکرد صحیح مغز تاثیر گذارند البته متخصصان هم معتقدند که استرس های روزمره تا حدی مغز را تحت تاثیر قرار داده و باعث به وجود آمدن کم حافظگی در انسان می شود.
 
وقتی از دکتر فردوسی راهکاری برای تقویت حافظه و کاهش فراموشی های کوتاه مدت ، خواستیم گفت: برای تقویت حافظه راههای بسیار و در عین حال ساده ای وجود دارد مثلاً یکی از این راه ها تقویت حافظه را تمرین است به این ترتیب که برای کارهای روزمره خود لیست تهیه کنید، برای خود یادداشت بگذارید و به طور کلی ساعاتی از روز را به انجام ورزش های فکری مانند شطرنج، حل جدول و مطالعه اختصاص دهید علاوه بر این ها


خودداری کردن از نوشیدن مشروبات الکلی، ورزش کردن، خوردن غذای سالم، استفاده از مواد مغذی که اکسیژن و گلوکز مغز را بالا می برد و گیاهانی که سلول های عصبی را از آسیب محافظت می کنند و همچنین گیاهانی که به تولید انتقال دهنده های عصبی کمک می کنند ، می تواند در تقویت حافظه بسیار موثر باشد.
 
کارشناسان تغذیه هم اظهار کردند بعضی از گیاهان دارویی برای تقویت حافظه و رفع فراموشی مناسب است . آویشن، اسطوخودوس، اکلیل کوهی، انجیر، بادام، جین سینگ، جینکو، چغندر، خردل، زعفران، سعد کوهی و سیر از جمله این گیاهانند که هر کدام به خودی خود تاثیرات اعجاب انگیزی در تقویت حافظه دارند.
 
دکتر کیمیاگر متخصص تغذیه، خرما را نیز در تقویت حافظه ی کوتاه مدت موثر دانست، و گفت: خرما به دلیل داشتن قند طبیعی به راحتی بر روی حافظه کوتاه مدت مغز تاثیر می گذارد، قند نیز غذای مغز است و اگر این غذا فراهم شود فعالیت خود را به خوبی انجام می دهد.
اما این کم حافظه گی همه گری که اکثر مردم را درگیر کرده به این فکر می کنیم که اگر امروزه به این فراموشی های کوتاه مدت دچاریم پس در دوران پیری چه کنیم ولی محققان علم تغذیه برای این سوال هم جوابی دارند، بر اساس یافته های آن ها خوردن هویج باعث تقویت حافظه در دوران پیری می شود هویج سرشار از بتاکاروتن است و مصرف یک روز در میان ، 50 میلی گرم بتاکاروتن به مدت 15 سال موجب افزایش قدرت حافظه و تاخیر در زوال عقل می شود. بتاکاروتن موجب کاهش یا از بین رفتن استرس اکسید کننده می شود که با پیر شدن انسان  به سلول های مغزی آسیب می زند بنابراین با گنجاندن هویج یا ای هویج در برنامه غذایی روزانه می توانیم شاهد تاثیر مفید آن بر سلامت جسم خود در حال و آینده باشیم علاوه بر هویج، سیب زمینی شیرین و زرد آلو نیز سرشار از بتاکاروتن هستند./ع

نوشته شده در چهارشنبه ۱ آذر ۱۳٩۱ساعت ۱٠:٢٩ ‎ق.ظ توسط رسول| نظرات ()



      قالب ساز آنلاین