صادقی نقدعلی

گامی کوچک در راستای همدلی

پی پخ، تیتالو،آش ماست، آش الوک، کوفته سبزی جهرمی، قیمه جهرمی، کلم پلو و کوفته ریزه جهرمی

رولت خرما

طرز تهیه :

 پی پخ : برگ های بزرگ و پهن اسفناج را بدون ساقه خرد کرده و با پیازچه خرد شده و نمک و زردچوبه مخلوط می کنیم . خمیر( خمیر نان ) جداگانه درست می کنیم و با وردنه پهن کرده و مخلوطی از اسفناج آماده را یک سمت خمیر گذاشته و سمت دیگر را روی آن گذاشته و باز با وردنه پهن کرده و روی حرارت صافی و یا در تنور می گذاریم .

تیتالو : انجیر نارس را با مقداری آب پخته و مواد افزودنی مانند نمک را اضافه کرده و با لیمو یا آب لیمو مصرف می کنیم.


 

آش ماست : ابتدا مرغ را پخته و بعد ریشه کرده و پس از آن برنج پخته شده، پادونه، سیرموک خرد شده و سیر سرخ شده را اضافه می کنیم و برنج که کاملاً پخت، لپه ی پخته را اضافه کرده و در آخر پس از پخته شدن کامل، ماست زده را اضافه کرده و کمی می گذاریم حرارت ببیند .

آش الوک : ابتدا الوک تلخ را کوبیده تا کاملاً پودر شود و تا مدت 4 ساعت باید بپزد ( درب آن نباید برداشته شود، زیرا تلخی آن از بین نمی رود ) و پس از آن برنج خشک شده شسته شده را در آن ریخته وسپس می گذاریم تا کاملاً بپزد .

کوفته سبزی جهرمی : نخود، ماش و برنج خیس کرده را با گوشت چرخ کرده، سبزی کوفته و پیاز می کوبیم یا چرخ می کنیم. بعد نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه و مخلوط و گرد می کنیم. پیاز داغ گرفته و در آن ریحان یا شمبلیله خشک و آب می ریزیم، آب که به جوش آمد، کوفته ها را در آن می گذاریم تا بپزد .

قیمه جهرمی : ابتدا پیاز داغ گرفته، زردچوبه، نمک و فلفل و گوشت را اضافه کرده و تفت می دهیم وبعد آب اضافه کرده و می گذاریم بپزد و پس از پخت مخلوط را می کوبیم .

کلم پلو و کوفته ریزه جهرمی : برای تهیه کوفته، پیاز را رنده کرده و گوشت چرخ کرده و نمک و فلفل و زردچوبه را اضافه کرده و گرد و سرخ می کنیم . کلم قمری ( خلال شده ) را جداگانه سرخ کرده و با سبزی های معطر ( ریحان و ترخون خشک )  و کوفته مخلوط کرده و لای برنج می گذاریم .

 

شیرینی های محلی:

رنگینک، حلوای خارک، حلوای خرمایی، خرما کنجدی، نان مشت، آرد روغنی

 

رنگینک : درون رطب را با مغز گردو پر می کنیم و در ظرفی می چینیم . آرد گندم را روی حرارت گذاشته، تفت می دهیم وبعد روغن در آن می ریزیم و تفت می دهیم تا غلیظ شود .سپس مخلوط را روی رطب ها می ریزیم .

حلوای خارک : میوه نخل که هنوز زرد است و خرما نشده است را  خارک می نامند و آن را در آفتاب خشک می کنند. برای تهیه، آرد برنج را تفت داده و بعد روغن می ریزیم تا تفت بخورد، پس از آن خارک خشک که قبلاً خیس و چرخ شده را می ریزیم و مخلوط می کنیم و زعفران، هل و گلاب که قبلاً خیس شده بوده را در آن ریخته و تفت می دهیم و با خلال پسته یا پودر نارگیل تزئین می کنیم .

حلوای خرمایی : خرما را خیس کرده و بعد آنرا از کیسه ی پارچه ای رد می کنیم تا آب زلالی بدست آید و بعد آنرا روی حرارت گذاشته تا کف کند، کف های آنرا گرفته و بع برنج را اضافه کرده تا زمتنی که دانه های برنج نرم شود و پس از آن هل، گلاب و  زعفران خیس کرده را در آن ریخته، می گذاریم بپزد و بعد روغن می ریزیم تا وقتی که به جوش آید آن وقت حلوا آماده است، و سپس آنرا درون ظرفی که روغن درآن مالیده شده، می کشیم .  

خرما کنجدی : خرما را بدون هسته کرده، چرخ می کنیم تا یکدست شود. آرد تفت داده و بعد روغن می ریزیم و با خرما، کمی هل و کنجد (یا ارده ) مخلوط و گرد می کنیمم و سپس در کنجد می غلتانیم .

نان مشت : خرما را خیس کرده و بعد از صافی رد می کنیم و پس از آن خمیر مایه، آرد گندم، دارچین، زنجبیل، روغن و زردچوبه را اضافه و مخلوط می کنیم تا به صورت خمیری در آید، چند ساعت به همیش شکل گذاشته تا خمیر بالا بیاید و بعد مانند کتلت در روغن سرخ می کنیم .

آرد روغنی : ابتدا روغن مایع شده وبعد آرد گندم اضافه کرده و تفت می دهیم و پس از آن مواد آرد روغنی ( در عطاری موجود است ) و فوفل و گرد ابره و شکر می ریزیم و هم می زنیم تا تفت بخورد و یکدست شود .

منبع:http://jahromy.blogfa.com/post-560.aspx

نوشته شده در یکشنبه ۱٠ دی ۱۳٩۱ساعت ٩:٢٥ ‎ق.ظ توسط رسول| نظرات ()



      قالب ساز آنلاین